Värt att älska

Harlequinroman i lyxförpackning?

Kommersiell högtid eller rosenrött skimmer i senvintermörkret? Varför inte avsvära sig alla romantiska troper och påbud om konsumtion genom att älska ditt lokala bibliotek istället för någon tröttsam ghostande tinderdejt, och låna hjärtiga saker helt gratis?

Här på biblioteket älskar vi framför allt metadata, helskinnband med krispigt tryckta bokbindaretiketter, och inte minst våra låntagare, oavsett om de kommit hit med slocknad blick i jakt på en kursbok de helst inte vill ha, eller dansar jublande genom snurrdörren med avsikt att plöja samtliga kapslar i den systematiska delen av Katalog -57.
(De lådorna står i kompaktsystemen med rutiga gavlar bredvid kopieringsapparaterna på plan 7, om nån undrar.)

Du är älskad! Din sökfråga är rimlig! Vi skulle inte jobba här om det inte var för att dina behov som skattebetalare måste tillgodoses med kärlek och omsorg, och samhället därigenom hållas underrättat om allt möjligt, för mänsklighetens väl och allmänna bästa! Snart blir det FN-deklarationsnivåer av högtidlighet på det här, man blir ju rörd till tårar. Ahem.

Här en kort lista över andra grejer som vi också älskar, helhjärtat och med stor nit och flit:

Inre förgyllda denteller, samt det faktum att det heter så. En detaljerad vokabulär över lite allt möjligt gör dig mer uppmärksam på tillvaron. Den det berör kan titta t ex i listan över bokbinderitermer utlagda av George J. Mitchell Department of Special Collections & Archives.

Dentellerna – pyntet längs pärmkanternas insidor. Ack!

Rutger von Aschebergs självbiografiska manuskript i kapsel, med allt slängigare handstil ju mer herreöl som intagits under dagen. Vi är ett västsvenskt bibliotek, och för den som har kopplingar till västsverige, är det värt att någon gång erinra sig att Ru-ru von A en gång ägde i princip allt av värde i denna landsända, ner till minsta hönslort. Mine herrar!

Pikturen sviktar emellanåt i desza Lefwernes Beskrifningar.

Bibliotekets rörpostsystem. Vi borde ägna rörposten ett separat inlägg. Helst flera. Sök på ”postväsen” i kombination med ”pneumatik” i våra samlingar för mer om detta guldkorn till transportalternativ, eller här en artikel om regeringens rörpostsystem. Begreppet är belagt på ena Swänsko sedan 1873.

Arkivbeständighet hos papper, enligt Riksarkivets författningssamling RA-FS 2012:8 alternativt ISO 11798. Om bara dina ovärderliga pocketböcker från åttiotalet vore tryckta på nåt som INTE exploderar i ett moln av syrahaltiga pappersfnuttar redan nu! Om inte hela världens tryckta samlingar från 1830ish och framåt långsamt förtärdes av sin egen inre eld i form av lignin, och kräver samlad statlig åtgärd, helst igår, för att överhuvudtaget finnas kvar om ett par decennier. Hu, vad mörkt det blev! ISO 11798 är värd att älska!

Puss puss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *