Dagens ämne är kanske inte exakt marginalanteckningar men väldigt nära och om varför en bok kan förvandlas till något mer och annat än bara en mängd tryckt information. Ibland kan en kort kommentar skriven på ett blad göra att en bok helt plötsligt blir så mycket mer intressant och förvandlas till en länk rakt in i vår historia. Det här är ett exempel på det.
För några veckor sedan noterade jag att en bok enligt en uppgift skulle innehålla en personlig text av hertig Karl sedermera Karl IX. Jag tyckte det lät intressant och jag tänkte att det förtjänar att studeras lite noggrannare
Hertig Karl som sedermera skulle bli Karl IX (men det visste han ju så klart inte 1589) hade drabbats av en svår personlig sorg. Hans första maka Maria av Pfalz avled efter en tids sjukdom den 29e Juli 1589 på slottet i Eskilstuna. Det är för övrigt den Maria som har gett namn åt Mariestad som grundades 1583.
Boken är Von etlichen biß anher unbekandten und unbeschriebenen Kranckheiten av Johann Weyer tryckt i Frankfurt 1588. Boken hade Dochtor Willam Raskulum skickat till Maria och man kan ana att Hertig Karl tyckte det var en lämplig bok att skriva denna marginalanteckning i.
”Tene Bock war min salige och käre frome gemal skenght, aff Dochtor Willam Raskulum, och kåm icke för fram, en seden hon war i från tene jemrnerdall, gudh upvecke hene med alle Christogne till en ereful upstandelse amen, Eskilstune ten 29 julius 89”.
En kort liten inblick i Hertig karls liv 1589 och därmed också en liten ögonblicksbild från vår historia under en turbulent och spännande tid.
Boken är sedan länge en del av den Hvitfeldtska samlingen, alltså det bibliotek som byggdes upp och användes av Göteborgs Kongl. Gymnasium, den skola som idag går under namnet Hvitfeldtska gymnasiet.
http://www2.ub.gu.se/samlingar/hvitfeldtska-samlingen/